Att planera en samling

torsdag 15 oktober 2009

En av förmånerna med att jobba på ett folkbibliotek är den i det närmaste konstanta dialogen med användarna - vet inte hur många gånger som jag kommit ner till vår musikavdelning i olika ärenden som har slutat med ett utbyte av åsikter angående våra samlingar.

Jag har alltid strävat efter att ha en så bred samling av hårdrock/metalskivor som möjligt, men för ett tag sedan fick jag en lapp av en kollega som haft ett samtal med en användare. Personen ifråga tyckte att det fanns alldeles för mycket death metal i samlingen i förhållande till andra subgenres. Kunde detta verkligen stämma? Jo, så var det naturligtvis: death metal finns inlagt som ämnesord på 58 skivor av cirka 280 i våra samlingar. I mycket beror detta på två saker: dels att jag själv är gravt förtjust i just death metal vilket naturligtvis påverkar inköpen, så mycket måste jag erkänna, vilket leder in i anledning nummer 2: att death metal fortfarande bjuder på den maffigaste utvecklingen inom metalfamiljen. Hur många bra skivor har det inte kommit inom denna genre inom säg, det senaste decenniet? Band som DECAPITATED, NILE, BEHEMOTH är i min bok oantastliga exempel på band som har utvecklat genren.

Men, det ska såklart finnas annat än death metal i ett biblioteks samlingar. Sleaze är exempelvis en väldigt underrepresenterad genre hos oss, men nu kommer det att bli bättring på det: Kollega Lina, som verkligen har koll på denna genre, tycker att biblioteket borde ha vissa plattor för att tillgodose de låntagare "som har vett att uppskatta musik där byxan är tight och håret är brandfarligt" (vilket är en av de bästa sammanfattningarna av sleazegenren som jag läst, haha). Så hon gjorde en lista på 20 plattor till mig. Plus att den tidigare nämnda låntagaren tyckte att det fanns alldeles för lite JUDAS PRIEST och IRON MAIDEN på biblioteket.

Vad kommer detta då att leda till? Att jag har 30 plattor som jag vill skaffa in till biblioteket, vilket inte mina mer fiskalt inriktade kollegor (läs chefer) hoppar högt av glädje av om jag säger så!

Men, för att sammanfatta, det kommer bli lite mer fokus på andra subgenrer än death metal än innan, för tro inget annat än att jag tar dessa synpunkter på allvar.

Det finns alltid möjlighet om man vill påverka vilka skivor som köps in till Helsingborgs Bibliotek att lämna en kommentar på bloggen, alternativt slänga iväg ett mejl till martin.bensch@helsingborg.se

3 kommentarer:

Kim sa...

Haha, det förvånar mig inte ett dugg att sleaze är underrepresenterat i "ditt" metal-bibliotek... Death kan det naturligtvis aldrig bli för mycket av ;)

Metallbibliotekarien sa...

Haha, nä det förvånar nog inte någon som känner mig :)

Manhammer sa...

Efter att ha genomfört en liten inventering av utbudet måste jag konstatera att Helsingborgsborna har tillgång till en förnämlig samling metal! Hoppas de fattar hur bra de har det.

Visst finns det en viss överrepresentation av death, men samtidigt är det omöjligt att inte inriktningen på samlingen styrs lite av inköparens personliga preferenser. Men visst, det är bra att tänka på det, så att det inte blir för stor slagsida.

Jag koncentrerade mig dock vid min genomgång på min gamla kärlekshistoria power metal. Där finns det ett helt ok utbud, även om det givetvis kunde ha varit lite större. Stort plus för att två Avantasia-skivor finns i gömmorna! Dock är det helt nödvändigt (för den mänskliga rasens fortlevnad) att du på sikt köper in "Keeper of the Seven Keys Pt. 1-2". Ingen hårdrockssamling kan kallas komplett utan dem. Det är också skamligt att det finns en Freedom Call-platta, men ingen med Blind Guardian. "Live" borde vara det perfekta valet, även om en Blind Guardian-expert jag känner hävdar att "Nightfall in Middle Earth" också är ett absolut måste.

Men, för att sammanfatta: En underbar samling metal, som biblioteket och Helsingborgsborna ska vara oerhört stolta över!